New York Islanders si chcú udržať Marcinka, Valábik voľným hráčom

26.06.2012 Celý región

New York 26. júna (TASR) - Zámorský hokejový klub New York Islanders predložil kvalifikovanú ponuku slovenskému útočníkovi Tomášovi Marcinkovi, ktorý by inak nadobudol status neobmedzeného voľného hráča NHL. Táto situácia nastala v prípade obrancu Borisa Valábika, na ktorého si mohol rovnaké právo uplatniť Pittsburgh Penguins.

Pondelok bol pre kluby NHL hraničným termínom vo vzťahu k svojim obmedzeným voľným hráčom. Tým, že "ostrovania" slovenskému centrovi predložili základnú ponuku (v jeho prípade s povinným 10-percentným navŕšením platu), zaviazali si ho k rokovaniam o novej zmluve. V prípade, že medzi nimi nedôjde k dohode, obe strany sa môžu so žiadosťou o verdikt obrátiť na arbitráž.

Dvadsaťštyriročný Marcinko strávil uplynulé štyri sezóny na farme Bridgeport Sound Tigers, pričom v predchádzajucom ročníku nazbieral v 65 zápasoch 21 bodov (8+13). Islanders si ho vybrali v drafte v roku 2006 vo štvrtom kole z celkového 115. miesta.

Po otvorení trhu s voľnými hráčmi 1. júla bude môcť ktorýkoľvek klub NHL siahnuť po Valábikovi, ktorý po neprejavení záujmu o jeho služby zo strany "tučniakov" nadobudol štatút neobmedzeného voľného hráča. Dvadsaťšesťročný zadák odohral v minulej sezóne v drese farmárskeho tímu Wilkes-Barre Scranton Penguins zo zdravotných dôvodov len tri zápasy, v ktorých nebodoval. Atlanta Thrashers ho v roku 2004 draftovala v prvom kole z 10. miesta. Druhým a zároveň posledným neobmedzeným voľným hráčom spod Tatier bude pred novou sezónou ďalší obranca Milan Jurčina, ktorý z vekového hľadiska nadobudol tento štatút už po skončení ročníka 2009/10.

Na zozname obmedzených voľných hráčov figurovali aj útočník Milan Kytnár (Edmonton Oilers) a obranca Juraj Mikuš (Toronto Maple Leafs), obaja však už podpísali zmluvy s klubmi Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Dvadsaťtriročný Mikuš sa upísal HC Lev Praha a jeho rovesník Kytnár bude pôsobiť v Slovane Bratislava.
 

Vyberte región